В Ленінському районі відбувся фестиваль традиційного фольклорно-обрядового мистецтва „Покуть”

Вже четвертий рік поспіль в Ленінському районі проходить яскраве культурно-мистецьке свято – фестиваль традиційного фольклорно-обрядового мистецтва „Покуть”.

Свою назву фестиваль отримав на честь головного місця в українській хаті — покуття, розташованого по діагоналі від печі «обличчям до сонця», де розміщені домашні предмети найвищої культурної цінності. Саме тут з давних-давен ставили ікони, прикрашені рушниками, в цьому місці зустрічали гостей.

У фестивалі взяли участь всі учасники навчально-виховного процесу – педагоги, студенти, школярі, батьки і навіть найменші учасники освітнього процесу – дошкільнята

Фестиваль відбувся 01 квітня 2011 року на базі Центрального Будинку науки і техніки Харківської Дирекції залізничних перевезеньу трьох номінаціях.

У номінації „Мій рідний край”учасники фестивалю представили виставку народної творчості, яка вразила присутніх талантами жителів та вихованців закладів освіти Ленінського району у писанкарстві, створенні вишиванок, лозоплетінні, малюванні, гончарстві, тощо. Також в цій номінації були представлені пошуково-дослідницькі роботи з історії міста Харкова та районів Харківської області.

Номінація „ Національні страви” представлена на фестивалі виставкою традиційних українських кулінарних виробів та випічки - виявилась найпопулярнішою на фестивалі. Кожен з гостей свята окрім того, що міг скуштувати будь - яку страву, мав можливість узяти рецепт кулінарного виробу, дізнатися у яких випадках та на які українські свята готуються ті чи інші страви.

/Files/photogallery/poc21.jpg/Files/photogallery/poc22.jpg

Найбільш видовищною та яскравою стала номінація „Знавці українського фольклору”, в якій учасники презентували стилізований фольклор, фрагменти українських обрядів, свят, звичаїв, виконували фольклорні пісні, танці. У цій номінації взяли участь 167 учасників, серед яких були вихованці дитячих садочків та учні закладів освіти, солісти вокального гурту «Ультрамарин», театру-студії «Парадокс», колектив народного танцю «Весняночка» ЦДЮТ № 5. Серед запрошених гостей – виконавців у фестивалі брали участь народний ансамбль танцю «Промінь», народний ансамбль бандуристок «Конвалія» Українського культурного центру «Юність».

/Files/photogallery/poc24.jpg

Гостями фестивалю стали:

Наконечний Володимир Васильович - голова Адміністрації Ленінського району Харківської міської ради

Ісаєва Ганна Олександрівна –- заступник голови Адміністрації Ленінського району Харківської міської ради

Аббасов Фазиль Севіндікович- радник Харківського міського голови, депутат Харківської міської ради

Тупіцин Володимир Миколайович – депутат Харківської міської ради

З вітальним словом до учасників та гостей фестивалю звернувся Наконечний Володимир Васильович. Він щиро привітав присутніх з фольклорним святом та побажав наснаги та творчих успіхів.

Депутати Харківської міської Аббасов Фазиль Севиндікович та Тупіцин Володимир Миколайович поздоровили учасників фестивалю та вручили цінні подарунки.

Ісаєва Ганна Олександрівна та Євтушенко Валентина Олексіївна нагородили учасників номінацій дипломами та подарунками, висловили надію на те, що наступний фестиваль принесе ще більше цікавих вражень.

/Files/photogallery/poc25.jpg

На фестивалі панувала по справжньому тепла творча атмосфера. Відвідувачі виставок та глядачі були вражені різноманітністю жанрів народного мистецтва та творчим потенціалом учасників.

Учасники в свою чергу були безмежно вдячні шанувальникам українського фольклорного мистецтва, які підтримували їх теплими словами, оплесками та щирими усмішками.

Вже четвертий рік поспіль фестивалю традиційного фольклорно -обрядового мистецтва „Покуть” вдалося досягти своєї мети: об’єднати ще більше друзів, закоханих в Харківщину і шляхом осмисленого звернення до духовних витоків нашого народу, його історії, культури, музичної творчості, вплинути на сучасне покоління, пробудити їх естетичні та моральні уподобання.

Кiлькiсть переглядiв: 281